Angelina Jolie – Ceea ce ma hraneste ma distruge

Copilarie

Angelina Jolie Voight
s-a nascut pe 4 iunie 1975 in Los Angeles. Fiica actorului Jon Voight si a actritei de origine franceza Marcheline Bertrand, Angelina si-a facut debutul in lumea filmului la varsta de 7 ani in Lookin’ to Get Out. A absolvit New York University si a studiat la Lee Strasberg Theatre Institute, aparand in cateva productii teatrale. In adolescenta a lucrat ca model profesionist si a aparut in cateva videoclipuri ale unor trupe celebre.

Cariera

In anii ’90, Jolie a aparut in cateva productii mici precum Hackers (1995) si Foxfire (1996). Succesul a venit odata cu rolul din George Wallace (1997), care i-a adus un Glob de Aur, iar interpretarea supermodelului Gia Carangi din filmul Gia (1998) i-a adus lui Jolie recunoasterea internationala. Au urmat apoi filmele de succes Colectionarul de oase / The Bone Collector (1999), Turnul de control / Pushing Tin (1999), Tinerete furata (1999), Dispari in 60 de secunde (2000), Pacat Originar (2001), Lara Croft: Tomb Raider (2001), Lara Croft Tomb Raider: Leaganul Vietii (2003), Identitati furate / Taking Lives (2004), Alexandru (2004), Dl. & Dna. Smith (2005), Beowulf (2007), Speranta moare ultima (2007), Wanted (2008), Schimbul / Changeling (2008), Salt (2010) si Turistul (2010).

Laureata a premiului Oscar si a trei Globuri de Aur, Angelina Jolie continua sa fie una dintre cele mai talentate actrite de la Hollywood. In 2008, Jolie a jucat in filmul lui Clint Eastwood, Schimbul/ Changeling, pentru care a obtinut o nominalizare la premiul Oscar, la categoria cea mai buna interpretare feminina, dar si nominalizari la premiile Golden Globe, Screen Actors Guild, British Academy of Film and Television Arts, Broadcast Film Critics, London Film Critics si Chicago Film Critics.

Jolie a mai jucat in 2008 in filmul de mare succes Wanted, thriller-ul fantastic in regia lui Timur Bekmambetov. In 2007, ea a jucat in Beowulf si in filmul lui Michael Winterbottom, Speranta moare ultima/ A Mighty Heart. Interpretarea lui Jolie din A Mighty Heart i-a adus actritei nominalizari la premiile Golden Globe, Screen Actors Guild, Broadcast Film Critics si Film Independent’s Spirit. Cel mai recent film al sau este Turistul/ The Tourist, in care joaca alaturi de Johnny Depp si care va avea premiera la inceputul anului 2011.

Printre filmele ei anterioare se numara: Agentia secreta/ The Good Shepherd, Mr. & Mrs. Smith, Alexander sau aventura de actiune Sky Captain and the World of Tomorrow. In 2003, ea a interpretat rolul principal din filmul de actiune Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, urmarea succesului de box-office din 2001 Lara Croft: Tomb Raider.

Interpretarea data de Angelina Jolie unei paciente cu probleme psihice in filmul Tinerete furata/ Girl, Interrupted i-a adus actritei un premiu Oscar si cel de-al treilea Glob de Aur. Filmul Gia a fost elogiat de critica aducandu-i lui Jolie un Glob de Aur, un premiu Screen Actors Guild si o nominalizare la Emmy pentru rolul super-modelului Gia Carangi, care a murit de SIDA.

In prezent, Angelina Jolie isi face debutul ca regizoare, producatoare si scenarista a unui film a carui actiune se petrece in timpul razboiului din Bosnia (1992 – 1995).

Jolie este extrem de apreciata si pentru activitatea sa umanitara. Ea a fost prima persoana careia i s-a decernat titlul de Citizen of the World din partea Asociatiei United Nations Correspondents si premiul Global Humanitarian Action, in 2005. In februarie 2007, Jolie a fost acceptata ca membru al Council on Foreign Relations, pe un termen de cinci ani, pentru un proiect de formare a tinerilor politicieni.

Angelina Jolie
este de asemenea ambasador al bunavointei din partea Inaltului Comisariat pentru Refugiati din cadrul ONU si calatoreste in toata lumea pentru a sustine diverse cauze umanitare. Numai in 2010, Angelina Jolie a vizitat tabere de refugiati din America de Sud, a discutat cu familiile in dificultate dupa seismul din Haiti si cu familiile afectate de inundatiile din Pakistan. Ea a facut lobby pentru Legea de protectie a copiilor orfani proveniti din alte tari si a contribuit la infiintarea organizatiei Immigrant Children, care asigura asistenta juridica gratuita copiilor care au nevoie de azil.

Viata personala

In 1996, se casatoreste cu Johnny Lee Miller imbracata in pantaloni de piele negri si intr-un tricou alb pe care a scris numele sotului cu propriul ei sange. In 2000 se recasatoreste cu Billy Bob Thornton, Angelina fiind cea de-a cincea lui sotie. Ca semn al unei afectiuni reciproce trecuta de limitele normale, cei doi purtau la gat o sticluta cu sangele fiecaruia, iar pe corp aveau tatuate numele lor. Dupa 3 ani, casnicia acestora a luat sfarsit, iar Angelina s-a dedicat actiunilor umanitare. In prezent, Angelina are o relatie cu Brad Pitt, impreuna cu care are trei copii adoptati si alti trei biologici. In ciuda faptului ca cei doi nu si-au oficializat relatia si contrar zvonurilor din presa care spuneau ca intre cei doi lucrurile nu sunt tocmai roz, Brad Pitt si Angelina Jolie, considerati cei mai sexy si frumosi actori din lume, formeaza unul dintre cele mai stabile cupluri de la Hollywood.

Trivia

Angelina colectioneaza cutite si e foarte interesata de stiinta mortuara. Are numeroase tatuaje pe tot corpul, printre care se numara: citatul lui Tennessee Williams A prayer for the wild at heart, kept in cages , un proverb latin quod me nutrit me destruit (ceea ce ma hraneste ma distruge) si o rugaciune scrisa in limba oficiala din Cambogia pentru primul ei fiu adoptat Maddox. Intr-un interviu, vedeta a declarat ca este bisexuala si a avut o relatie cu actrita Jenny Shimizu cu care a jucat in Foxfire (1996). Nici in prezent nu neaga orientarile ei sexuale si nu respinge posibilitatea de a se indragosti de o femeie.

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza