Clive Owen – Emotions are overrated

clive-owen-smokeCopilarie

Nascut pe 3 octombrie 1964 intr-o familie cu 5 copii, Clive Owen este unul dintre cei mai apreciati actori britanici care a reusit la Hollywood. Parasit de tata cand avea doar 3 ani, acesta a fost crescut de mama si noul ei sot, avand o copilarie nu tocmai usoara. Desi initial a refuzat, in 1984 acesta s-a inscris la scoala de actorie dupa o perioada in care nu a reusit sa se angajeze. Dupa absolvire, actorul s-a angajat la teatrul Young Vic, jucand in mai multe piese scrise de Shakespeare. Tot aici a intalnit-o si pe cea care urma sa-I devina sotie, in timp ce pregateau piesa Romeo si Julieta.

Cariera

Ca actor si-a facut debutul in anul 1988 jucand in filmul de televiziune “Vroom”. De aici au venit mai multe proiecte in seriale si emisiuni de televiziune. A fost criticat pentru ca a acceptat sa joace in filmul “Close My Eyes” (1991) in care apare gol-pusca, interpretand rolul unui barbat care se lasa prada relatiei incestuoase cu sora lui. Apoi a aparutClive_Owen_1257682734_2 consecutiv in: The Magician, Class of ’61, Century, Nobody’s Children, An Evening with Gary Lineker, Doomsday Gun, Return of the Native si The Turnaround.
In 1996 a obtinut primul rol major de la Hollywood in filmul “The Rich Man’s Wife” jucand alaturi de Halle Berry. In 2005, Owen a jucat in piesa de teatru “Closer” scrisa de Patrick Marber, dupa care mai tarziu s-a realizat filmul cu acelasi nume. Pentru acest rol actorul a fost premial la Globul de Aur si BAFTA si a primit si o nominalizare pe Premiile Oscar la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar.
Dupa “Closer”, Clive Owen a jucat in “Derailed” alaturi de Jennifer Aniston, in “Sin City” alaturi de Bruce Willis si in “Inside Man” impreuna cu Denzel Washington, Willem Dafoe si Jodie Foster.
In 2006, actorul a fost extrem de laudat pentru prestatia din “Children of Men”, film care a fost nominalizat si la Oscar. Anul urmator, a obtinut rolurile principale in “Shoot’Em Up” – regizat de Paul Giamatti – si in “Elizabeth: The Golden Age” jucand alaturi de Cate Blanchett. In 2009 Clive Owen a jucat in filmul de actiune “The International”, iar anul acesta lucreaza impreuna cu Denzel Washington la o continuare a filmului “Inside Man”.

nevastaViata personala

Clive Owen s-a casatorit in anul 1995 cu actrita Sarah-Jane Fenton pe care a cunoscut-o cand pregatea piesa Romeo si Julieta si s-au indragostit pe scena teatrului. Cei doi au impreuna doua fete.

Trivia

Owen a avut un rol minor in filmul “Identitatea lui Bourne” , iar in 2005 a incercat sa obtina rolul lui James Bond in “Casino Royale”. In urma votului publicului, acesta a obtinut chiar mai putine voturi decat Pierce Brosnan, care fusese nominalizat pentru a continua interpretarea agentului 007. Revista GQ l-a desemnat “Cel mai bine imbracat barbat” in anul 2006, iar in 2007 Elle Magazine l-a plasat pe locul 5 in topul celor mai sexi barbati.
Actorul detine si un cinematograf in Anglia, numit Electric Palace Cinema, situat in orasul Harwich. Iubeste muzica indie rock, iar trupa lui preferata este Hard-Fi. Actorul locuieste cu familia in Londra si este mare fan al echipei de fotbal Liverpool.

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza