Daniel Radcliffe: I think I’m a tiny bit like Harry ‘cos I’d like to have an owl. Yeah, that’s the tiny bit, actually.

Copilarie

Daniel Jacob Radcliffe s-a nascut in data de 23 iulie 1989 in Fulham, Londra. Chiar daca provine dintr-o familie ce cunoaste totul despre lumea filmului – tatal lui, Alan Radcliffe, fiind actor, iar mama lui, Marcia Gresham, directoare de casting – Daniel a avut de intampinat dificultati din partea lor in a-si indeplini visul mult dorit. A urmat cursurile scolii Sussex High School, iar apoi s-a inscris la City of London School. Desi a fost un elev eminent, el si-a intrerupt cursurile scolare, pentru a-si indeplini visul de a deveni actor. Radcliffe le-a spus parintilor ca vrea sa fie actor inca de la varsta de 5 ani.

Cariera

In 1999, la varsta de doar 10 ani, i s-a oferit sansa de a interpreta un rolul lui Oliver Twist, dupa romanul lui Charles Dickens, insa parintii nu au fost de acord. Totusi, dupa doar cateva luni, el a fost chemat pentru a juca rolul lui David Copperfield, tot pentru un roman al celebrului scriitor Charles Dickens. De data aceasta parintii l-au lasat sa-si urmeze visul, iar de atunci Daniel a fost remarcat de importanti regizori de film.

Dupa trei ani a cunoscut succesul, jucand alaturi de actori celebri ca Pierce Brosnan, Geoffrey Rush si Jamie Lee Curtis in filmul The Tailor of Panama/ Omul nostru din Panama. Pe platourile de filmare ale acestui film, Daniel a fost remarcat de Jamie Lee Curtis, care i-a spus mamei acestuia ca el ar putea interpreta de minune rolul tanarului vrajitor Harry Potter si ca ar merita sa incerce sa se duca la casting. Dupa ce a primit acordul din partea parintilor, Daniel a participat la casting, dar regizorul Chris Columbus l-a ales pentru a interpreta rolul micului vrajitor. Harry Potter and the Philosopher’s Stone/ Harry Potter si Piatra Filozofala a avut un succes incomensurabil atunci cand a avut premiera pe 16 noiembrie 2001. Doar in SUA incasarile s-au ridicat la 317 milioane de dolari, iar la scurt timp Daniel a devenit vedeta internationala.

La scurt timp, Daniel a fost nominalizat si a castigat premiul pentru debut oferit de Variety Club. Tot in aceeasi perioada a primit si premiul Sir James Carreras pentru performantele deosebite din rolul lui Harry Potter. Revista Time Kids l-a votat persoana anului 2002. Tot in anul 2002 au inceput filmarile pentru partea a doua, Harry Potter and The Chamber of Secrets/ Harry Potter si Camera Secretelor, tot in regia lui Chris Columbus, iar dupa o pauza de doi ani a revenit pe platourile de filamre pentru cea de-a treia serie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban/ Harry Potter si Prizionerul din Azkaban. De data aceasta, filmul a fost regizat de Alfonso Cuaron. In anul 2005 a jucat intr-un film pilot de 30 de minute produs de postul BBC, This Way Up, alaturi de actorul Roger Moore. Tot in 2005 au inceput filmarile pentru partea a patra din seria ce i-a adus un succes extraordinar. Harry Potter and The Goblet of Fire/ Harry Potter si Pocalul de Foc, regizat de Mike Newell, a debutat spectaculos, obtinand 101 milioane de dolari doar in primele 3 zile de rulare in SUA.  In 2003 a aparut cea de-a cincea parte a seriei Harry Potter, Harry Potter and The Order of The Phoenix/ Harry Potter si Ordinul Phoenix, regizat de David Yates. Partea a sasea, Harry Potter and the Half-Blood Prince/ Harry Potter si Printul Semipur, a aparut in 2005, iar in 2010 a fost lansata cea de-a saptea parte, Harry Potter and the Deathly Hallows/ Harry Potter si Talismanele Mortii. Aceasta prima parte al celui de-al saptelea film a aparut in Romania in cinematografe in data de 26 noiembrie 2010. Partea a doua urmeaza sa fie filmata. De asemenea, in 2007, Daniel a terminat filmarile in Adelaide, Australia, pentru filmul December Boys/ Baietii din decembrie, dar si pentru My Boy Jack (2007), bazat pe o poveste adevarata. Filmarile au fost realizate in Marea Britanie.

Viata personala

Desi este foarte cunoscut in lumea filmului, mai ales pentru rolul vrajitorului Harry Potter, Daniel Radcliffe se considera un tanar cu o viata normala. Timpul liber si-l petrece jucandu-se la Playstation, ii place sa asculte muzica, una din formatiile lui preferate fiind R.E.M, dar si U2. De asemenea, ii place foarte mult sa scrie si sa faca sport. A participat la un meci demonstrativ de cricket, Anglia vs India, cu ocazia implinirii varstei de 18 ani. De atunci a devenit un fan mare al cricketului. Are foarte multi prieteni, printre ei numarandu-se si colegii de platou din Harry Potter, Rupert Grint si Emma Watson. Ii place sa se amuze copios, iar printre micile nebunii pe care le-a facut in timpul filmarilor s-a numarat schimbarea setarilor din telefon in limba turca a colegului Robbie Coltrane (Hagrid).

Daniel Radcliffe doneaza bani fundatiilor de caritate, printre care Damelza House Children’s Hospice din Kent. El isi roaga intotdeauna fanii sa doneze. Are doi caini Bordet Terrier pe nume Binka si Nugget.

Trivia

La varsta de 8 ani a incercat sa citeasca primul volum din seria scrisa de autoarea britanica J. K. Rowling, insa nu l-a terminat. Un lucru de retinut este faptul ca la inceput nu i-a placut acest gen literar, dar dupa ce a primit rolul lui Harry Potter a fost nevoit sa citeasca intreaga serie. Cartea lui preferata este acum cea de-a treia parte, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban/ Harry Potter si Prizionerul din Azkaban, iar singurul film alb negru pe care l-a vazut se numeste 12 oameni furiosi (1957), despre care a spus ca este si filmul lui preferat.
O calitate aparte, dar destul de ciudata, este faptul ca isi poate roti bratul la 360 de grade. Daniel a declarat ca este ateu, dar totodata este mandru ca este evreu.

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza