Robert Downey Jr. – I know very little about acting. I’m just an incredibly gifted faker

Copilarie

Robert John Ford – Elias Jr.
s-a nascut in data de 4 aprilie 1965, in New York. Fiul unui actor/ regizor si al unei actrite/ cantarete, Robert a primit primul sau rol la varsta de 5 ani, in filmul Pound, regizat de tatal sau. La varsta de 20 de ani, s-a angajat in cadrul emisiunii Saturday Night Live timp de un sezon. Apoi si-a incercat norocul la Hollywood, iar in 1987 a primit rolul principal in filmul The Pick-up Artist.

Cariera

Robert Downey Jr. este unul dintre cei mai apreciati actori ai cinematografiei contemporane. Din lunga lista de roluri jucate de Downey fac parte filmele Gothika cu Halle Berry, The Singing Detective / Un detectiv cu cantec, de Curtis Hanson, Wonder Boys cu Michael Douglas, U.S. Marshals/ Legea e lege, The Gingerbread Man/ Avocat si victima, in regia lui Robert Altman, filmul lui Mike Figgis One Night Stand/ Aventura de o noapte, Home for the Holidays, de Jodie Foster, Richard III, Natural Born Killers, in regia lui Oliver Stone, Zodiac/ I se spunea Zodiac, in regia lui David Fincher, drama Short Cuts/ Povesti intretaiate, unde a facut parte dintr-o distributie speciala ce a obtinut premiul special Globul de Aur pentru cea mai buna distributie.

In vara anului 2008, Downey a repurtat un succes enorm in rolul titular din blockbuster-ul Omul de otel/ Iron Man in regia lui Jon Favreau. Robert Downey Jr. a reluat acest rol in sequel-ul Omul de otel 2/ Iron Man 2, care a fost lansat in vara anului 2010. Cele mai recente filme ale lui Downey sunt Solistul/ The Soloist (2009) alaturi de Jamie Foxx, Sherlock Holmes (2009), in regia lui Guy Ritchie, si comedia Due Date / Sorocul (2010) .

In 2009, Robert Downey Jr. a obtinut cea de-a doua sa nominalizare la premiile Oscar, la categoria Cel mai bun rol secundar masculin, pentru interpretarea sa din comedia de succes a lui Ben Stiller Furtuna tropicala/ Tropic Thunder. Interpretarea personajului Kirk Lazarus i-a adus un Glob de Aur, un premiu BAFTA si nominalizari la Screen Actors Guild (SAG). Downey a fost rasplatit cu prima sa nominalizare la Oscar, la categoria Cel mai bun actor, pentru rolul lui Charlie Chaplin din filmul biografic al lui Richard Attenborough din 1992, Chaplin, pentru care actorul a mai primit si premiile BAFTA si London Film Critics, primind totodata si o nominalizare la Globul de Aur. Robert Downey Jr. a mai fost premiat cu o nominalizare la premiul SAG, alaturi de intreaga distributie din drama Good Night, and Good Luck/ Noapte buna si noroc! si a castigat Premiul Special al Juriului, alaturi de intreaga distributie a filmului A Guide to Recognizing Your Saints/ Cum sa-ti recunosti sfintii, prezentat la Festivalul de Film Sundance, in 2006. El a obtinut si un Glob de Aur in 2001 pentru rolul pe care l-a jucat in serialul de televiziune Ally McBeal.

Viata personala

Robert Downey Jr. a avut o relatie de aproape 7 ani cu Sarah Jessica Parker, pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare ale productiei Firstborn (1984). Relatia lor s-a incheiat in 1991, ca urmare a problemelor actorului cu drogurile. A mai avut relatii cu actritele Winona Ryder, Marisa Tomei si Calista Flockhart (interpreta lui Ally McBeal). Downey a fost casatorit cu Deborah Falconer in perioada 1992 – 2004, iar impreuna au un baiat de 11 ani. In august 2005, actorul s-a casatorit cu producatoarea de film Susan Levin, cu care avea o relatie mai veche.

Trivia

Robert Downey Jr. a jucat in peste 50 de filme si era considerat drept unul din cei mai promitatori actori de la Hollywood, insa si-a intrerupt cariera in 1996, cand politia a gasit heroina si cocaina in masina sa. El si-a petrecut urmatorii sase ani intre inchisoare, unde a stat cateva luni, si cure de dezintoxicare. Susan Levin a fost de acord sa se casatoreasca cu el cu conditia sa nu se mai atinga de droguri si alcool. In 2004, Robert Downey Jr. a scos albumul The Futurist, sub egida Sony Classics. Albumul, continand opt cantece originale, a facut cunoscute talentele sale de cantaret.

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Un comentariu
  1. nicu says:

    actor cu mare talent… aduceti-va aminte cum l-a interpretat pe Charlie Chaplin,a fost fantastic..pacat ca l-au stricat viciile..si stiti la ce ma refer…

Comenteaza