Jude Law – Face it, I didn’t become famous until I took my clothes off

Copilarie

Considerat unul dintre cei mai buni tineri actori britanici, David Jude Law s-a nascut in Londra in ziua de 29 decembrie 1972. Parintii sai, Margaret Anne si Peter Robert Law, profesori de meserie, i-au pus acest nume fiind inspirati de romanul Jude the Obscure, scris de Thomas Hardy, si de piesa Hey Jude, cantata de The Beatles. Are o sora mai mare, Natasha, care este fotograf. Si-a inceput cariera de actor la varsta de 12 ani, cand s-a inscris la National Youth Music Theatre. La 17 ani a renuntat definitiv la scoala pentru a juca intr-un soap-opera numit Families (1990).

Cariera

In 1992, Jude a inceput sa joace in diferite piese de teatru londoneze, fiind nominalizat la premiul Laurence Olivier la categoria Outstanding Newcomer. Succesul piesei Indiscretions l-a recomandat pentru o performanta teatrala remarcabila alaturi de Kathleen Turner pe Broadway. Dupa ce a fost recompensat cu numeroase trofee, jucand in special pe Broadway, Jude a optat pentru o cariera cinematografica. Primul sau film important a fost Gattaca (1997), unde a jucat alaturi de Uma Thurman si de Ethan Hawke. Insa Jude Law a atras pentru prima data atentia criticilor datorita rolului Lord Alfred Douglas, iubitul lui Oscar Wilde, in drama Wilde (1997).

De aici pana la recunoasterea internationala a mai fost un singur pas, respectiv filmul The Talented Mr. Ripley / Talentatul domn Ripley (1999), care i-a adus lui Jude Law nominalizari la premiile Oscar si Globurile de Aur si un trofeu BAFTA. Rolul din drama de razboi Enemy At The Gates / Inamicul e aproape (2001) a fost recompensat cu o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film, in timp ce A.I. – Artificial Intelligence / Inteligenta Artificiala (2001), regizat de Steven Spielberg, reuseste sa-i aduca lui Law o noua nominalizare la Globurile de Aur. Urmeaza filmele Road to Perdition / Drumul spre pierzanie (2002) si multi-premiatul Cold Mountain (2003), in care joaca alaturi de Nicole Kidman si Renee Zellweger. Rolul din Cold Mountain a reprezentat o performanta notabila a lui Jude Law, care a primit astfel a doua sa nominalizare la Oscar.

Anul 2004 se dovedeste foarte productiv pentru Law:  joaca alaturi de Leonardo DiCaprio in drama The Aviator / Aviatorul, in regia lui Martin Scorsese, si in filmul SF Sky Captain and the World of Tomorrow / Capitanul Sky si Lumea Viitorului (2004), unde le are ca partenere pe Gwyneth Paltrow si pe Angelina Jolie. Isi imprumuta vocea in filmul fantastic Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events / Lemony Snicket – O serie de evenimente nefericite (2004) si apoi joaca alaturi de Julia Roberts si de Natalie Portman in drama Closer / Ispita (2004) si alaturi de Sienna Miller, Marisa Tomei si Susan Sarandon in Alfie (2004).

Filmografia lui Jude Law mai cuprinde drama All the King’s Men / Toti oamenii regelui (2006), filmul fantastic The Imaginarium of Doctor Parnassus / Dr. Parnassus (2009), thrillerul Sherlock Holmes (2009) alaturi de Robert Downey Jr. si filmul SF Repo Men (2010). Cele mai recente proiecte ale actorului britanic sunt Sherlock Holmes: A Game Of Shadows / Sherlock Holmes: Jocul Umbrelor (2011), thrillerul Contagion / Contagion: Pericol nevazut (2011) alaturi de Matt Damon, Kate Winslet si Gwyneth Paltrow si filmul Hugo (2011), regizat de Martin Scorsese, care a obtinut 11 nominalizari la Premiile Oscar 2012.

Viata personala

Jude Law a cunoscut-o pe actrita britanica Sadie Frost in timpul filmarilor pentru Shopping (1994). Cei doi s-au casatorit in 1997, iar impreuna au trei copii: Rafferty (nascut in 1996), Iris (nascuta in 2000) si Rudy (nascut in 2002). Casatoria celor doi a luat sfarsit in 2003, cand Jude a cunoscut-o pe Sienna Miller, in timpul filmarilor la productia Alfie. Anul urmator, Jude si Sienna s-au logodit, insa bona copiilor lui Jude a facut publica aventura avuta cu actorul in aceeasi perioada. Drept rezultat, Sienna a rupt logodna, iar Jude s-a consolat in bratele modelului american Samantha Burke, devenind astfel tatal unei fetite, Sophia, rezultat al acestei scurte iubiri. In decembrie 2009, Jude si Sienna au reaprins flacara iubirii lor, dupa ce s-au reintalnit pe Broadway, iar in 2010 au cumparat impreuna o casa in Londra. Dupa ce s-au logodit si au facut din nou planuri de nunta, cei doi indragostiti s-au despartit la inceputul anului 2011. Jude Law a mai avut aventuri cu actritele Nicole Kidman (in 2003), Cameron Diaz (in 2007) si Lily Cole (in 2008).

Trivia

In 2007, a petrecut 10 zile in Afganistan pentru a filma un documentar. Si-a rupt o coasta in timp ce filma scena mortii in The Talented Mr. Ripley. Este prieten bun cu Rachel Weisz, Ewan McGregor si Jonny Lee Miller. A fost numit Sexiest Man Alive de revista People in anul 2004. Jude Law este presedintele fundatiei Music For Tomorrow, care ajuta la reconstruirea orasului New Orleans dupa devastarea provocata de uraganul Katrina.

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza