Clive Owen este…Un tata responsabil

Regie: Scott Hicks

Actori: Clive Owen, Laura Fraser, George MacKay

Titlu original: The Boys Are Back

Clive Owen ne-a obisnuit cu interpretari la nivel inalt, lucru de care nu se dezminte nici in „The Boys Are Back / Un tata responsabil”. Fiind drama, ma asteptam ca filmul sa se deruleze destul de lent si sa imi solicite serios atentia. Din fericire, chiar daca se desfasoara cu acea lentoare caracteristica tuturor dramelor, am urmarit „The Boys Are Back / Un tata responsabil” fara sa resimt momentele moarte, adaugate de unii scenaristi doar pentru ca asta inteleg ei prin acest gen de film. Acest lucru se datoreaza in cea mai mare parte actorilor care isi intra foarte bine in rol si te provoaca sa li te alaturi in poveste ca sa afli cum se vor rezolva lucrurile pana la sfarsit.

Avand la baza cartea „The Boys Are Back In Town / Un tata responsabil” scrisa de Simon Carr, filmul il are in centru pe Joe Warr (Clive Owen), un reputat jurnalist sportiv care locuieste in Australia impreuna cu sotia, Katy (Laura Fraser), si fiul de 6 ani, Artie (Nicholas McAnulty). Dupa ce sotia sa este diagnosticata si rapusa de cancer, intregul univers al lui Joe este dat peste cap. Acesta nu numai ca trebuie sa faca fata durerii de a-si fi pierdut sotia cand totul parea perfect, dar acum trebuie sa invete sa fie tata si mama in acelasi timp. Lucru cu atat mai dificil cu cat Joe n-a fost, pana in momentul producerii tragicului eveniment, un tata cu adevarat implicat.

Joe nu accepta sfaturi si nici ajutorul bunicii lui Artie, incercand sa descopere alaturi de fiul sau „meseria” de parinte. Rezultatul? Haine aruncate alandala, vase nespalate, ambalaje peste tot, dar si multa distractie si un sentiment de libertate totala. Pe scurt, o viata fara reguli. Mai mult, Joe il invita pe Harry (George MacKay), fiul cel mare dintr-o casatorie anterioara, sa vina din Anglia pentru a locui cu el o perioada. La inceput, Harry se simte foarte stingher, atat din cauza lipsei unei influente feminine in casa, cat si pentru ca isi vede tatal ca pe un strain cu care nu stie inca cum sa vorbeasca. In pofida faptului ca Harry nu se simte deloc in largul lui in Australia, se ataseaza totusi repede de Artie. Pustiul, la randul sau, il place din prima pe fratele sau mai mare si cei doi devin buni prieteni intr-un timp foarte scurt.

Stilul de viata dezordonat al lui Joe dovesteste insa ca poate avea urmari cu adevarat neplacute. Nevoit sa plece de acasa cateva zile pentru a acoperi un important eveniment sportiv, Joe il lasa pe Harry sa aiba grija de Artie. Cei doi baieti se descurca de minune singuri, pana in momentul in care niste tineri din oras se hotarasc sa dea o petrecere in casa lui Joe, impotriva refuzului celor doi. Cand Joe se intoarce gaseste casa si mai vraiste decat o lasase, pe Artie la bunica sa, iar despre Harry afla ca s-a intors in Anglia. Dezamagit de faptul ca a esuat ca tata, Joe se duce in Anglia dupa Harry pentru a-l convinge sa-i acorde o a doua sansa…

The Boys Are Back / Un tata responsabil” se desfasoare pe mai multe planuri, care se intrepatrund si se influenteaza reciproc. In primul rand, il avem pe Joe care trebuie sa isi gaseasca un echilibru in viata pentru a putea jongla corespunzator cu responsabilitatile unui tata singur. Apoi, Artie este inca la o varsta la care invata lucruri noi in fiecare zi, ceea ce inseamna ca lipsa mamei trebuie suplinita de Joe prin eforturi consistente. Nu in ultimul rand, Harry este un adolescent aflat in acel moment al vietii in care simte nevoia unui model masculin care sa il ajute sa sa formeze ca barbat. Pe langa faptul ca Harry il vede ca pe un strain, Joe se vede nevoit sa ii demonstreze fiului sau ca il iubeste si sa ii explice de ce l-a parasit cand s-a mutat in Australia.

The Boys Are Back / Un tata responsabil” exceleaza prin ilustrarea detaliata si cursiva a a evolutiei fiecarui personaj in parte. O experienta tragica ii aduce aproape si scoate la iveala o familie unita de dragoste si intelegere, cu toate ca la inceput nimeni nu le-ar fi dat nici o sansa.

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza