Cavalerul Negru vs. Cavalerul Alb

Actori: Christian Bale, Heath Ledger,

Aaron Eckhart, Michael Caine,

Morgan Freeman, Eric Roberts

Nume original: Dark Knight

Cumpara filmul pe DVD sau Blu-ray de aici.

Cavalerul Negru, cel mai recent episod din seria Batman, dar si cel mai autentic, a depasit orice record avand incasari de peste 975 de milioane de dolari, suma care continua sa creasca prin aparitia filmului pe DVD si Blu-Ray.

Fiecare element din constructia filmului a fost gandit in detaliu, slefuit si perfectionat astfel incat totul sa aiba cele mai mari doze de veridicitate si originalitate in acelasi timp. Costumul si instrumentele lui Batman au fost regandite pentru a permite o mobilitate mai mare personajului si pentru a crea eleganta si demnitatea specifice unui cavaler. Efectele speciale au devenit literalmente explozive si au capatat dimensiuni extinse la nivelul unui oras intreg.

Distributia este, de asemenea, geniala: Christian Bale, pentru a doua oara in rolul lui Batman, nu este nici pe departe surpriza productiei, insa Heath Ledger, mai viu ca niciodata, interpreteaza cu o rautate aproape adorabila rolul lui Joker, in timp ce Aaron Eckhart este Harvey Dent, politicianul de nepatat si speranta orasului. De asemenea, deloc neglijabile sunt si prestatiile actoricesti ale misticilor Michael Caine, Morgan Freeman si Eric Roberts.

Dialogurile dintre personaje au depasit cu mult sfera limbajului de lemn, previzibil si lacrimogen din seriile anterioare. Acum fiecare conversatie poarta amprenta personalitatii personajelor implicate, istoria acestora si sentimentele lor. Replicile cu iz comic se impletesc cu acuzele tensionate si afirmatiile ambivalente. Fiecare personaj are o doza de ilaritate exprimata fie prin cuvinte si mimica, fie prin actiunile pe care le intreprinde. In aceeasi masura, dramatismul filmului reiese din luptele interioare pe care le duc personajele la un moment dat. Bruce Wayne se trezeste in situatia de a alege intre locuitorii din Gotham si femeia pe care o iubeste. Harvey Dent, la inceput aprig aparator al lui Batman si al justitiei, ajunge sa urasca tot ce iubea odata numai din dorinta de razbunare. Iar Joker, care se crede cel mai bun cunoscator al psihologiei umane, ajunge sa fie invins de propria-i arma.

Pentru prima data in istoria proiectelor Batman, Cavalerul Negru n-a mai avut ca teme predilecte iubirea imposibila sau eroul cu super-puteri, insa personajul principal a avut de purtat aceleasi lupte imposibile impotriva infractorilor, impotriva opiniei publice si, la final, impotriva sperantei transformate in cosmar.

Regizorul Christopher Nolan a decis ca de aceasta data accentul sa cada pe caractere si nu pe actiune, desi actiunea nu e deloc redusa. Toate personajele sunt foarte bine conturate, chiar si daca au o singura aparitie scenica.

Initial subiectul filmului pare a fi unul destul de simplu…Batman trebuie sa il invinga pe Joker, care nu pare decat un alt sarlatan ce alearga dupa bani. Lucrurile se complica atunci cand apare in scena Harvey Dent, un politician optimist si croit sa elimine coruptia din Gotham. Acesta devine tinta maleficului Joker, iar Batman si Bruce trebuie sa il apere cu orice pret. Odata cu promovarea imaginii lui Dent drept un Cavaler Alb, Batman se transforma dintr-un erou intr-un infractor ca toti cei impotriva carora luptase. Mult mai deranjat de ipostaza noului leader se dovedeste a fi Joker, pentru ca in toate planurile sale utilizeaza psihologia multimii ca arma, iar acestea esueaza rand pe rand. Multimea incepe sa creada in Cavalerul Alb, un om ca oricare, ce nu se ascunde dupa masti, nu se foloseste de echipamente performante si nu banii l-au adus la putere. Subit acesta devine un model pentru fiecare locuitor, unul caruia nimeni nu ii poate reprosa nimic. Comportamentul lui pare unul foarte natural, nu se forteaza sa para mai mult si nu lupta pentru aparente ci pentru dreptate. Insa mai mult decat sa devina un erou, procurorul isi doreste sa ofere o raza de lumina orasului Gotham.

Si daca, pentru locuitorii orasului sau, Harvey Dent este un erou, pentru mine ramane doar dezamagirea de la final. Nu ii contest curajul si dorinta cu care lupta, insa, la final, pare a fi luptat din cu totul alt motiv decat pentru binele orasului. Felul poltron in care decide sa razbune moartea iubitei sale nu-l face decat un individ slab. Dupa ce a purtat campanii alaturi de politie impotriva criminalilor, ajunge sa se razbune pe oamenii dreptatii si sa uite de fapt ca altul e vinovat pentru tragedia sa. Devine un criminal ca oricare altul.

Asta il diferentiaza de Batman si asta il transforma intr-un erou fals. Ma face sa cred ca singurul motiv pentru care a vrut sa iasa din tipare a fost pentru a impresiona femeia pe care o iubeste. Iar imaginea lui de la finalul filmului este mai mult decat relevanta pentru dualitatea caracterului sau.

Intorcandu-ma la Batman…ca nivel psihologic, nu s-au schimbat prea multe. Pentru el fiecare cicatrice si fiecare dezamagire este un motiv in plus pentru a se adanci in intuneric si in singuratate. Nu este solitar de placere, ci mai degraba de nevoie. Lui Bruce nu-i face placere sa fie Batman si nici sa para un filfizon, dar pentru el a devenit un stil de viata, fara de care si-ar pierde identitatea, pentru ca el e Batman si Bruce Wayne in acelasi timp. Traieste fara speranta, dar daruieste speranta.

Se agata de iubirea pentru Rachel Dawes si e pe punctul de a renunta la eroism pentru ea, insa nu dispera atunci cand planurile lui se prabusesc. Realizeaza cu tristete ca destinul lui e strans legat de Batman.

Iar Batman nu este un erou doar pentru ca lupta impotriva coruptiei, ci pentru consecventa cu care ridica moralul locuitorilor din Gotham. Tot filmul este despre lupta pentru speranta si despre efectele pe care moartea acesteia o au asupra fiecarui individ in parte.

In sfarsit, Batman nu este eroul pe care Gotham il vrea, dar este eroul de care are nevoie si pe care il merita.

Postat de Madi

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza