Pandorum – Teme-te de ceea ce urmeaza!

PandorumRegie: Christian Alvart

Actori: Ben Foster, Dennis Quaid

Titlu original: Pandorum

Mi-au placut foarte mult filmele Alien si, de fiecare data cand prind vreunul la TV, nici nu incape in discutie sa schimb canalul. Drept urmare, mi-era dor de un SF/horror similar, cu o atmosfera incordata si creaturi terifiante. „Pandorum” a picat la tanc in bratele mele. Chiar daca nu poate fi pus pe aceeasi treapta cu seria Alien, filmul m-a tinut in priza de la inceput pana la sfarsit, fara sa ma oboseasca sau sa ma plictiseasca.

Actiunea filmului are loc cu 500 de ani in viitor. Astronautii Bower (Ben Foster) si Payton (Dennis Quaid) se trezesc din hipersomn, la bordul navei spatiale Elysium, fara cea mai vaga idee in legatura cu misiunea lor. Puntea de control este inaccesibila, iar nava scoate sunete ciudate, semn ca ceva e foarte in neregula. Bower porneste sa exploreze nava, pastrand tot timpul legatura cu Payton. Ceea ce descopera pe culoarele navei este infiorator: cadavre mutilate cu o cruzime salbatica. Nu are prea mult timp la dispozitie sa-si puna intrebari, pentru ca la scurt timp se iveste si cauza, niste creaturi umanoide hidoase si extrem de rapide, care il vor cu orice pret la micul-dejun.09

Dupa ce cu greu isi salveaza pielea, Bower intalneste alti supravietuitori, la fel de prietenosi ca si creaturile de sus, dar mai putin periculosi. Legea pe nava e una simpla: fiecare e pe cont propriu. Cu toate acestea, el ii convinge pe ceilalti supravietuitori sa il ajute, realizand ca acele sunete ciudate provin de la reactorul gata sa cedeze. Fara resetarea acestuia la timp, viata tuturor e intr-un pericol chiar mai mare decat acela care ii paste la fiecare intalnire cu creaturile de pe nava.

Totodata, unul dintre supravietuitori ii dezvaluie lui Payton scopul pentru care se afla pe nava: ca urmare a suprapopularii Terrei, 60.000 de oameni au fost imbarcati pe Elysium si trimisi sa colonizeze o planeta asemanatoare Pamantului. Ultimul _12379531818839mesaj receptionat de pe Terra le semnaleaza ca planeta pe care tocmai o parasisera nu mai exista, si ca pe Elysium se afla ultimii supravietuitori ai speciei umane. Cat despre creaturile monstruoase care ii pandesc, acestea sunt mutanti aparuti ca urmare a modificarilor genetice efectuate asupra echipajului pentru adaptarea rapida la conditiile noii planete. Mai exact, sunt membri ai echipajului care s-au adaptat la conditiile vitrege de pe nava.

Intre timp, Payton descopera un alt membru al echipajului, Gallo, care ofera si el o versiune a ceea ce s-a intamplat. Gallo face parte din echipajul de zbor si relateaza ca doi dintre colegii sai s-au imbolnavit de Pandorum, fiind nevoit sa-i omoare. Dar ce e Pandorum? Este o tulburare psihica provocata de hipersomn care cauzeaza halucinatii, paranoia si tendinte homicide. In timp ce Bower trebuie sa gaseasca o cale pentru a ajunge la reactor, Payton incepe sa fie din ce in ce mai alarmat de comportamentul ciudat al lui Gallo. Finalul filmului capata o turnura neasteptata, de care am ramas placut surprins si pe care, evident, nu am cum sa v-o dezvalui.

De ce mi-a placut „Pandorum”? Pentru ca este in majoritatea momentelor foarte alert, pentru jocul convingator al lui Ben Foster si Dennis Quaid, pentru atmosfera generala tenebroasa, pentru creaturile respingatoare si pentru scenele care m-au facut sa tresar. Scenariul nu este din cale afara de original, insa acest lucru nu are cum sa deranjeze atata timp cat filmul este cinstit cu privitorul sau ca executie._12305175409223

Ce m-a nemultumit? Faptul ca monstrii nu au fost exploatati la maximum, din cauza de – si asta poate suna ciudat – supraexpunere. Apar prea des si sunt prea vizibili, inca de la inceput. Primul Alien a fost magistral tocmai pentru ca ne-a oferit foarte putin la inceput, a lasat tensiunea sa se acumuleze, a lasat frau liber imaginatiei in ceea ce priveste extraterestrul. Ca un contur pe care l-a ingrosat si colorat fara graba pana intr-un punct cheie, in care aparitia integrala a personajului central sa aiba puterea de a soca, de a ingrozi. In al doilea rand, distanta interpretativa dintre actorii principali si cei secundari este putin cam mare.

Daca iti plac SF-urile, SF-urile cu accente horror si filmele din seria Alien, atunci vei fi placut impresionat de „Pandorum”. Pe mine nu m-a dezamagit.

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza