Podul Waterloo

waterloo-bridge

Regie: Mervyn LeRoy

Actori: Vivien Leigh, Robert Taylor, Lucile Watson, Virginia Field

Titlu original: Waterloo Bridge

Cumpara filmul pe DVD de aici.

Un film in alb si negru din 1940 surprinde in mod exceptional o realitate ce ar putea fi cu usurinta valabila si in zilele noastre. Mai mult decat un film de dragoste, Podul Waterloo mi se pare drama unei tinere care capituleaza mult prea usor in fata grutatilor vietii.

Actiunea acestui film cu doua nominalizari la Oscar se desfasoara in timpul Primului Razboi Mondial. Myra este o tanara dansatoare intr-un corp de balet profesionist, ce nu are prea mari asteptari de la viata. Nu e deloc ambitioasa si nici nu viseaza la vreo minune . In ciuda razboiului, duce o viata linistita si lipsita de griji.

Sensul vietii sale se schimba radical odata cu aparitia capitanului Roy Cronin. El se indragosteste nebuneste de ea, iar ea nu se opune. Se lasa condusa de el, trieste clipa si, pentru prima data in viata ei, spera sa aiba un viitor de vis. El nu ii face declaratii de dragoste elaborate, insa ii demonstreaza prin fapte ca o iubeste. Pentru prima data in viata niciunul din ei nu cade pe ganduri, nu ezita si nu se intristeaza. E dragoste la prima vedere si incredere oarba.

Planurile celor doi de a se casatori sunt date peste cap atunci cand Roy este chemat de urgenta pe front. Pentru un ramas-bun tardiv si scurt, Myra renunta la viata ei lipsita de griji de pe scena si e nevoita sa infrunte realitatea zguduitoare a razboiului.

Locuieste impreuna cu prietena ei, Kitty, intr-un apartament minuscul si mizerabil sperand, insa, ca viata ei se va schimba odata cu reintoarcerea lui Roy. Vestea ca Roy a murit pe front si esecul de a obtine o slujba le-au facut pe cele doua tinere sa apeleze la cea mai veche meserie pentru a se putea intretine.

Iata un razboi prea devreme pierdut, un razboi fara lupta… Oare nu exista nicio alta solutie de salvare pentru doua tinere frumoase si talentate? Niciun alt corp de balet, nicio alta slujba? Myra nu e deloc o eroina sau model de urmat, iar filmul arata ca oamenii nu sunt in totalitate buni sau rai, curajosi sau lasi, castigatori sau perdanti, ci sunt condusi de sentimente si rectioneaza diferit in situatii similare.

Daca, la inceput, Myra a infruntat cu optimism concedierea de la balet si a continuat sa spere ca lucrurile se vor imbunatati, a sfarsit tragic declarandu-se infranta. Mult prea naiva si inocenta, Myra poate fi oricare din fetele din ziua de azi.

Reaparitia lui Roy, care se intoarce acasa definitiv, o tulbura pe Myra si, in acelasi timp, ii reda speranta. Vrea sa traiasca din nou si simte ca merita sa aiba o viata normala. Insa relatia celor doi se schimba mult pentru ca Roy o vede la fel de pura, de inocenta de speciala ca in prima zi, iar ea nu mai e si nici nu se mai simte de mut timp pura sau inocenta. Rusinea si gandul ca ar putea fi dispretuita nu ii mai permit sa ramana langa Roy, insa iubirea pentru acesta nu o mai lasa nici sa se intoarca la practica degradanta de pana atunci.

De aceea, tanara fuge de langa logodnicul ei si incearca sa dea un nou sens vietii ei, sa gaseasca un motiv care sa o tina in viata. Pe Podul Waterloo gaseste solutia definitiva, cea care o va scapa de durere si o va mantui…

Postat de Madi

Share and Enjoy:
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • MySpace
Comenteaza